KulturforskjellerHar du noen gang møtt noen fra Ukraina, Russland, Moldova, Polen eller Tyskland mm, og tenkt at de er sære...
Og ja, vi er ganske sære...

1.For det første så er vi teholikere
Vi liker å drikke te. Ganske MYE te.
Hvis du noen gang går til ett av disse landene, evt. nærliggende land så finner du ut at det foregår ganske mye tedrikking.
Hvorfor ? Jo, fordi det bringer folk sammen. Det er en fin måte å starte samtaler på og det gir oss en grunn til å sitte og drikke te ved bordet i flere timer å ha fine samtaler.

Bildet er lånt av google
2. Ingen krøllete klær!
Jeg kan vedde på at du ikke vil møte en eneste person fra disse landene (spesielt Russland og Ukraina) som ikke har et strykejern hjemme. Du kan heller ikke møte mennesker som går ut av huset uten å stryke sine klær. Jeg tror vi må ha fått inn med morsmelka. Krøllete klær gjør noe med oss. Det er prentet inn i hjernen vår at vi skal stryke alt fra klær til sengetøy! Personlig går jeg ikke så langt som å stryke sengetøy, men det betyr ikke at jeg ikke irriterer meg fra tid til annet hvis det er krøllete.. da kjenner jeg trangen til å stryke det også.
Og det verste er at når jeg ser folk med krøllete klær har jeg lyst å ta de av og stryke det for de... Galskap???? Kanskje litt, men det ser jo sååååå mye mer stelt ut og klærne får jo helt annen fasong når de er srtykt.

3. Vi liker å kle oss opp. Da jeg kom til Norge for noen år asiden, måtte jeg endre stilen min ganske drastisk... Det vil si kle meg slik at jeg ikke skilte meg ut. Høye heler, kåper, bluser, penbukser, skjørt med andre ord klassisk stil er en del av hverdagen om du bor i de landene som jeg har nevnt ovenfor.
Jeg kan enda huske det å gå i joggebukser fikk jag bare lov til i gymtimene, hvis vi skulle hjelpe noen med oppussing og evt hvis vi var på ett grilletur/turer i skogen.

4. Å bo med foreldre.
Det er faktisk kulturen å bo med sine foreldre til de gifter seg.
Hvorfor det , spør du?
Jo, Så lenge jeg kan huske har det vært slik, du sparer penger, er sosialt og slipper å bo alene, slipper å lage mat når man er student og kan bruke tid på viktige ting.
Derfor velger kanskje mange å gifte seg unge og flytte ut.
Jeg er ganske stort unntak i denne regla for jeg flyttet ut, og ikke bare ut men til et annet land da jeg var 17.

5. Størrelsen teller!!!!
Vi kjøper aldri klær evt sko som ikke er den str som vi bruker. Det betyr ingenting om det er moteplagg som alle går med, evt stort SALG men str er litt for stor- betyr ingenting, vi kjøper den ikke hvis den ikke passer! Du kan alltid merke når du kommer til disse landene at folk går veldig pent kledd, klærne som passer, de er som regel aldri for store eller akkuratt for små, klærne sitter perfekt til en hvers fasong.

6. Katter og hunder er ikke kjæledyr.
Hvis du treffer noen som bor i utlandet som kommer fra disse landene, kan du merke at meningene har forandret seg. Men de som bor i Ukraina/Russland ser på katter og hunder annerledes. Hundene skal beskytte hjemmene deres, og kattene skal fange mus. Derfor her flesteparten av dem ikke husdyr og derfor er det ikke så mange som går turer med hunden sin.

7. Kom adri på besøk med tomme hender!
Hvis du noen gang er invitert til noen sitt hus, går du aldri på besøk der uten å ta noe med!!! Det betyr ikke om det er dyrt eller billig bare at du tar noe med.

8. Vi går aldri med skoene inni huset.
Vi tar av skone i gangen, slik at huset holder seg rent, men om du skulle glemme å gjøre det vil ingen si noe til deg på det. Kanskje det ikke er så stor forskjell fra Norge, men jeg vet at i USA er folk "flinke" til å gå med skoene inne i huset, og til og med sove på senga med skoene på! Hva er vitsen med det?

9. Vi smiler ikke uten grunn!!!
Tror det er ganske mange som kan irritere seg for at mennesker smiler til dem uten grunn. Det er forvirrende. Derfor mener de at det bør være en grunn til alt de gjør, til og med smil.
Det kan virke falsk og unaturlig for mange.

10. Vi sjemmer ikke bort ungene våres.
Ungene er foreldrenes ambasadører, rykte, arv, stolthet og glede! Ingen av barna kjøper deres biler når de er 18. De må nok tjene pengene til bilen selv, for da setter de pris på det de får til. De ser verdier i å oppnå ting selv!!
Og jeg er evig takknemlig for alt det mine foreldrene har gjort for meg.


11. Vi tror ikke på leger.
.. Untatt at vi absolutt må, og det er siste utvei. Kjerringråd er vel det beste som finnes av hjelpemidler. Og jeg merker fremdeles selv mistro til legene, når jeg vet at ungen min feiler noe og legene sier det er ingenting og når vi sitter på legekontoret for ende gang og mest "tvinger" de til å ta prøver finner de ut at ungen er syk, eller har en ganske alvorlig tilsatnd. Man blir frustrert selv om jeg bor nok i verden beste land nå.


Håper dette inlegget kan hjelpe deg å forstå oss utlendinger litt bedre, hvorfor vi  oppfører oss som vi gjør, kler oss som vi gjør og levemåten våres.


Kommentarer

  1. Interessant innlegg. Ser mange likheter med de erfaringene jeg har gjort meg, i mine snart 6 år med en Russisk mann. Han er dog ganske "utvannet" (etter mange år i USA og Europa) for de største forskjellene, men hans familie og venner stemmer ganske bra med mange av dine punkt.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg