FIlosofiske tanker..

Jeg jobber på skolen og for øyeblikket lærer vi om menneske og forskjellige livssyn og hva som gjør at vi blir til de vi blir. Dette fikk meg til å reflektere over min barndom og mine barn.Hva gjør at barna våre blir til dem de blir? Og hvor går grense mellom styring og oppdragelse??? Når begynte menneskene med normer, regler og etikk?
For de fleste barna har jo samme utganspunt i teorien...
Men hva om mine barn var oppdratt i en annen famile... hadde de blitt mer "ville" eller hadde de blitt mer rolige og forsiktige, mer fornuftige? Og hva om minstemann hadde vært eldst , hadde han vært annerledes?
Har lest en plass at vi voksne "dreper" barn og gjør de mer lik som oss, slik at de oppfører seg som vi voksne, etter regler og normer etter hvordan samfunnet er bygd opp.
Synes selv det er vanskelig å ta beslutninger og vite hvor man skal slå ned på ting som ikke er greit. Ganske enkelt å skille mellom bra oppførsel og dårlig oppførsel, men hva med det som er i "grå sonen"???. Er barnet umulig, eller skal det få lov til å utagere ???Man ønsker heller ikke at barna skal bli noen nikkedukker.

Som folk flest sier man at vi må bruke skjønn og det er det de fleste gjør, men normer er forskjellig for alle og ingen mennesker er like, men vi kan finne oss venner som ligner nesten, eller totalt forskjellig fra slik vi er.

Personlig, har jeg noen venner som jeg annser mine beste venner, men de er totalt forskjellige fra meg og seg imellom, men samtidig er vi veldig like, og faktisk forskjellig alder også.
Så hva er det da som avgjør hvem vi er, og hva er det som definerer oss????


Det som er det vanskeligste med barn, er  at vi vet faktisk ikke hvordan de blir når de blir voksne. Vi gjør vårt beste og håper på det beste, men det er opp til de hvem de velger å være!

 Jeg ønsker er at mine barn skal bli fornuftige og omsorgsfulle og resten tror jeg kommer...

I boka stod det at arv og miljø avgjør hvem vi blir.
Når jeg tenker på meg og mine så tenker jeg at faktisk uansett hvilken arv vi har ,så lenge vi er friske, så er det faktisk miljø som former oss mest!
Hva mener du? Har du noen gang tenkt på det?


Kommentarer

Populære innlegg